Vad är plagiering?

Vad är plagiering?
Att plagiera innebär att framställa innehållet i någon annans arbete som sitt eget, oavsett om det är avsiktligt eller inte. Plagiering gäller såväl formuleringar som fakta och idéer och är oberoende av om källan du använt är publicerad eller opublicerad.

  • Du plagierar om du lämnar in någon annans arbete som ditt eget.
  • Du plagierar om du, utan att ange referens:
    • kopierar fraser, meningar eller stycken från någon annans arbete, vare sig du använder citatmarkering eller inte.
    • skriver om en passage från någon annans arbete med egna ord.
    • använder någon annans idé, teori, metod eller data.
    • kopierar bilder1, diagram eller tabeller.
    • kopierar ur datorprogram, musikkompositioner, multimedia (ljud, filmer).
  • Du riskerar att plagiera, om du gör ett referat och låter din text följa originalet för nära, trots att du anger korrekt referens till originalarbetet. Till exempel om du:
    • endast byter ut några få ord mot synonymer.
    • behåller originalarbetets formuleringar ordagrant, utan att markera citat.
    • översätter ordagrant från ett annat språk utan kommentar om att det rör sig om en översättning.
  • Även om du har angett referens och skrivit om texten med egna ord, alternativt markerat citat, får du inte låta din text helt och hållet bygga på andra källor. Du måste även bidra med egna kommentarer och reflektioner.

Generativ AI kan skapa exempelvis text, bild, musik och kod. The European Network for Academic Integrity (ENAI) har tagit fram rekommendationer om etisk användning av AI-verktyg i akademin och framhåller att precis som i alla andra sammanhang behövs transparens och öppenhet om varifrån idéer och innehåll har hämtats även vid användning av AI-verktyg. Eftersom generativ AI skapar innehåll baserat på sannolikhet utifrån en stor mängd data, är det inte säkert att det genererade innehållet är korrekt, objektivt eller hänvisar till pålitliga källor. Du kan därför inte hänvisa till ett AI-verktyg som författare eller källa. Kom ihåg att det alltid är du själv som ansvarar för både innehåll och text i alla dina uppgifter och examinationer.

Ett exempel på vilseledande och oetiskt hantering av generativ AI kan vara att lämna in en uppgift eller hålla en redovisning som bygger på AI-genererad text som presenteras som din egen.

Om du däremot har använt AI-verktyg som stöd enbart för exempelvis stavning, grammatik eller för att få feedback på din text menar The European Network for Academic Integrity (ENAI) att det generellt sett är ett exempel på godtagbar användning av AI-verktyg.

Riktlinjer för om och hur  AI-verktyg får användas eller inte kan skilja sig åt beroende på uppgift, ämne och sammanhang. Fråga alltid din lärare eller handledare om vad som gäller i din kurs.

Tips!

Information om  generativ AI för dig som student

1För bilder gäller dessutom särskild lagstiftning som innebär att det kan vara ett brott mot upphovsrätten att kopiera bilder utan tillstånd, trots att referens anges (Se SFS 1960:729, 22-23 §).